Tech-svep v.49: EU mot näthat, Messenger och Lucia-hat

tekniksvep-6-dec-2016
Halli hallå, imorse var jag på Aftonbladet Morgons Tekniksvep igen tillsammans med Fredrik Wass och pratade om snackisar och nyheter från teknikens värld.

Facebook Messenger vill vara din enda app

Först pratade vi om snapifieringen av Facebook Messenger som jag skrivit om i ett inlägg tidigare. Om jag jämför med när Instagram tog in sin stories-funktion så blev den ju direkt populär och kändes naturlig i Instagrams ekosystem. Eftersom feeden inte längre är kronologisk och det är svårt att berätta skeenden med flera bilder från samma sak så blir Stories (Min händelse) en naturlig väg att gå.
Jämför man med Facebook Messenger känns det inte alls lika naturligt. Instagram fyller ju redan funktionen av att vara platsen där vi delar inblickar och bilder från våra liv. Messenger använder vi för att kommunicera både i grupp och enskilt med olika personer. Där svarar inte ”Min dag”-funktionen på något behov som vi har.

Så varför gör Facebook det här?

Facebook har inspirerats av appar som kinesiska Wechat som är ett helt ekosystem för kommunikation, bilder, e-handel och mycket mer. Vi har ju tidigare pratat om bottar på messenger vilket är en del i samma satsning från Facebook. De tror ju stenhårt på att chatapparna är framtiden där vi kommer finnas.
Antagligen kommer de eventuellt få rätt i långa loppet men i nuläget gör det bara Messenger-appen rörig och svårare att navigera. För en funktion vi inte efterfrågat.

EU-komissionen tycker Facebook, Twitter och Youtube ska ta tag i näthatet

I en rapport har EU-komissionen sett att de stora techjättarna inte granskar näthat inom 24 timmar som man lovat att man ska göra. Enbart 40% av det som flaggats som hat på plattformarna har granskats inom den utsagda tiden.
Jag är inte förvånad, det är enorma mängder data för företagen att gå igenom.
Det jag tänker att dels behöver företagen lägga mer pengar och utbilda mer personal i att granska hatet. Granskningen behöver också vara tydlig och transparent.
Sedan tror jag inte att vi kan lägga hela ansvaret på de här företagen. Vi får den dialog vi förtjänar på nätet – på något sätt. Företag som finns på nätet måste moderera och vara närvarande i sina trådar för att stävja hat och hot. Det gäller också att vi måste sluta skilja på ”nätet” som något annat än ”verkligheten”.

Rasistiskt ”Lucia-hat”… igen…

Det finns mycket man kan säga om hela Åhléns-Lucia-historien men jag vill verkligen rekommendera en lyssning på Måns Mosessons briljanta P1 dokumentär ”Svart Lucia”. För det här är inte första gången det här händer.
Det som är bra i dokumentären är att man får höra personerna som skrivit kommentarer. Hur de resonerat. Varför de gör som de gör.
Jag tror att en stor del ligger i det här att man tånker att det man skriver på nätet inte är på riktigt, eller att inte någon kommer drabbas och bli ledsen. Det är bara något man skriver i stunden. Det är nog det som är det största vi måste överkomma gällande näthat. Folk måste inse att vi är verkliga människor med verkliga känslor även på nätet.
Gruppen #jagärhär är en opolitisk grupp på Facebook som rycker ut när trådar havererat i hat och sprider nätkärlek och visar att det finns personer som tycker annorlunda. Bra initiativ!

Vad tror ni man kan göra åt näthatet? Och var tycker ni om uppdateringarna i Facebook Messenger?

 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!