Gästblogg: 3 knep för att komma igång med programmering

Elisabeth Tjejer kodar gästblogg komma igång programmering
Det är inte helt lätt som nybörjare att veta vad som är ett bra första projekt och hur man ska komma igång. Men var inte orolig, att vara tekniskt intresserad betyder inte att du ska vara en expert på allt (de flesta är inte det). Börja med något litet som verkar kul istället! Det känns alltid bättre att starta något smått som man faktiskt kan genomföra än att gå in i ett projekt som är alldeles för stort eller komplicerat.
Att gå från att vara nyfiken till att faktiskt skapa något har en viss tröskel – men den behöver inte vara så svårt. Här är tre tips för dig som inte vet var du ska börja:

Bli inspirerad av andra grymma tech-nördar!

Det finns väldigt mycket som man kan göra med teknik. Så mycket att man ibland kan känna sig vilsen i alla möjligheter. Bli inte förtvivlad om du inte vet vad du vill göra ännu – ett tips är att börja med att utforska olika uppfinnare/personligheter inom tech som inspirerar dig och kika på vad dem bygger. Kanske du också vill skapa något liknande?
Vissa gillar att bli inspirerade av teknikbrudar från TV-serier och filmer (jag är själv en stor sucker för Willow i Buffy the Vampire Slayer), men det finns många fantastiska individer som driver spännande projekt. Om du inte redan känner till dessa, så är det helt klart värt att klicka in:

Simone Giertz

Parisa Tabriz

Andini Makosinski

Internet <3 att dela med sig

Det finns massor med kurser och hemsidor som vill inspirera flera att upptäcka programmering och teknik. Varför inte börja med att gå en gratis online kurs? Det är ett bra sätt att prova på lite olika metoder och upptäcka vad som passar dina intressen. Vissa teknikföretag erbjuder också “starter-kits” som är anpassade för den som inte programmerat så mycket 🙂
✅ Codeacademy (gratiskurser i olika programmeringsspråk)
✅ Codedrops (kul site för den som vill utforska tex animation och CSS)
✅ Arduino StarterKit (för den som vill pyssla med dioder och andra komponenter!)

Våga berätta om ditt teknikintresse

Det bästa jag gjorde när jag hade fått bekräftat att jag skulle med Tjejer Kodar var att berätta om mitt teknikintresse för andra. Dem som redan var tekniskt kunniga i mitt umgänge blev positivt överraskade och många erbjöd sig att lyssna på mina frågor, uppmuntrade projekt och bidrog gladligen till mitt lärande. Det blir mycket roligare (och lättare) när man lär sig tillsammans med någon!
Om det inte finns någon i din närhet som delar ditt intresse, så tvivla inte att starta ett eget initiativ – precis som Tjejer Kodar gjorde. Från början var det bara två tjejer som kände för att göra något roligt ihop med andra och samtidigt lära sig programmering. Nu är vi 100 stycken som ska åka till Barcelona.

Slutligen, du klarar det! Jag lovar.

Äesch, jag kan inte låta bli. Här är ett till tips på vägen:

Kombinera teknik med andra intressen!

Du vet väl att du kan kombinera andra intressen med teknik? Det blir genast mycket enklare att komma på idéer och kanske är det ett roligt sätt att få kompisarna att vilja vara med också? Förra året var jag på mitt första lajv i Polen. Inför resan satte jag som mål att bygga en trollstav med LED, så att jag kunde springa runt i mörkret och se vad som fanns framför mig. Efter mycket om och men (samt hjälp från Fredrik, tack!) så lyckades vi tillslut. Känslan av att ha lyckats bygga något eget gjorde hela eventet mycket roligare, och det var en intressant detalj som man kunde berätta för andra om. Vad har du för intressen?

Här är några andra exempel på kombinationer man kan göra:

✅ För den som gillar att spela in film kan man modifiera en gammal retrokamera.
✅ För den som vill kunna bygga egna mods i Minecraft!
✅ För den som vill kunna visualisera data inom journalistik.
/ Elisabet Johansson
@elisabettie


Det här är ett gästblogginlägg från Tjejer Kodar-bloggen. 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!