5 intressanta saker från Apples keynote 21 mars 2016 Hur ser framtiden ut enligt Apple? Några ledtrådar fick vi under måndagskvällen när företaget presenterade sina senaste produkter.

iPadPro10-AllColors-Splitview_PR-PRINT

Apples events där de berättar om nya produktlanseringar har blivit viktiga mediehändelser för alla techintresserade och Apple-nördar. Nya prylar är kul och det finns alltid nöje i att cyniskt skratta lite åt den sekteristiska stämningen under förevisningen (alla som ropar “Woohoo”, applåderar, oooh:ar och aaah:ar på rätt ställen) och hur otroligt klyschiga deras produktfilmer är. Den stora behållningen och det som verkligen är intressant med dessa förevisningar är dock, enligt mig, vad de säger om hur världens största techföretag ser på framtiden och var vi kan vara påväg.

Därför tänkte jag ge mina tankar kring de nyheter som presenterades och vad de kan tänkas betyda för framtiden inom tech och prylar.

1. Apple lyfter miljöarbetet men tystnad råder kring produktionens etiska aspekter

apple greenwashing screenshot logo
Apples gröna logga, screenshot från livestreamen.
Apple vet att dess konsumenter är medvetna och slits mellan dragningen till ny teknologi/konsumtion och oro för klimatet. Stort fokus lades under keynoten på Apples arbete för att hela deras produktion och deras butiker ska drivas av förnybar energi – de pratade också mycket om återvinning av gamla produkter.

CSR, Corporate social responsibility, är något som växt jättemycket under de senaste åren. I och med att konsumenter blivit allt mer medvetna, bland annat tack vare globaliseringen och internet, så har företag fått lov att börja ta ansvar och tydligt kommunicera detta till sina kunder. Greenwashing är ett begrepp som används när företag, t.ex. genom att “för-gröna” sina logos som på bilden ovan, försöker visa på att man tänker på miljön och har gjort förändringar på den fronten.

Jag tycker CSR och miljöarbete är superbra, oavsett om motiven är att få mer goodwill från kunderna för att sälja mer eller ett genuint miljöintresse. Att Apple till 93% enligt egna källor idag drivs med förnybar energi ÄR bra. Självklart ska man alltid vara källkritisk till företagens egna lovprisningar av sina framgångar men det visar ändå en positiv vilja, tycker jag.

Vad som däremot är tydligt är att de inte vill prata om etiska, mänskliga aspekter kring sin produktion. Hur arbetare i deras fabriker har det, hur deras material framställs, frågan om konliktmineraler m.m. nämndes överhuvudtaget inte alls vilket skickar signaler om att de inte kommit lika långt i detta arbete.

2. Alla vill inte ha telefoner med stora skärmar

iPhoneSE-4ColorLineUp-PR_US-EN-PRINT

iPhone 6 och 6s fick något större displayer, 4,7 tum (plusmodellen har 5,5 tum), jämfört med den 5 och 5S som hade 4 tum. Alla har inte varit jätteglada för den utvecklingen. Vissa, som jag, väljer gärna en större display men för andra finns ingen vilja att gå upp i storlek. Nu plockar Apple bort 5 och 5S ur sortimentet och introducerar istället iPhone SE (Special edition), en kraftfull iPhone men med 4 tums-display.

Detta visar en lyhördhet för många konsumenters önskan samt såklart en förhoppning att behålla kunder som vill uppgradera från t.ex en gammal 4S eller 5:a men som inte vill ha en större skärm. Det ska bli intressant att se hur länge denna modell kommer finnas kvar och vad som kommer hända nästa uppgraderingsrunda, vi minns ju t.ex. den billigare iPhone-varianten iPhone 5C som kom och försvann i vad som kändes som en ögonblinkning.

3. Oklart vad Apple vill – ska vi ha laptops eller plattor i framtiden?

iPadPro10-SmartKeyboard_PR-PRINT

I mars förra året lanserade Apple sin nya MacBook, som var liten (12 tums skärm, de vanliga små macbooksen har tidigare varit 13 tum) samt med betydligt färre portar. Endast en faktiskt – av nya typen USB-C som används för att både koppla in andra enheter, ladda m.m. Detta visade tydligt att Apple ville se en trådlös framtid. Det spekuleras t o m att nya iPhone 7 kanske kommer sakna hörlursuttag! 

På deras senaste event lanserades den stora, stora iPad Pro (med 12,9 tums display) som riktade sig främst mot kreatörer och företag. Med den introducerades också en ny typ av smart keyboard, väldigt likt det som används med Microsoft Surface Pro. På gårdagens event lanserade de en ny, mindre iPad Pro med 9,7-tums display (samma som på iPad Air). Målsättningen, som de också var väldigt öppna med, är att få många att uppgradera från sina gamla iPads.

iPads har längre livslängd än Apples andra prylar har det visat sig. Många har köpt iPads men behåller dem längre och det verkar inte finnas så stor vilja att uppgradera. Nu försöker Apple göra det mer värt genom att introducera en väldigt kapabel och spec-packad iPad som är mer lämpad för privatpersoner än den stora iPad Pro:n. De berättade även att de ville att folk med 5 år gamla PC:s ska byta till en iPad Pro istället.

Det här får mig att fundera – vad är det för framtid Apple ser framför sig egentligen? Vilka prylar tänker de att vi kommer använda i framtiden? Ska vi byta ut våra laptops mot kraftfulla plattor med löstagbara tangentbord eller ska vi ha väldigt små och lätta laptops? Produkterna är så snarlika att det blir svårt att se hur tankarna går hos ett företag som tidigare varit mer tydliga med sina olika linjer.

Måste säga att jag, som precis sålt min gamla iPad 2 och kört på med bara laptop och iPhone 6S+ istället blev lite iPad-sugen igen när jag såg den nya pro-versionen. Något jag kan se mig själv använda i ett framtida yrkesliv iallafall!

iPadPro10-AllColors-Splitview_PR-PRINT

Vad tror ni?

4. Vem vill ha en Apple Watch?

Watch_Apps_3-Up-PRINT

Jag ska skriva ett helt inlägg om mina tankar kring wearables och smartklockor generellt längre fram men tänkte bara snabbt kommentera nyheterna angående Apple watch som nämndes vid eventet 21 mars.

Det som är nytt nu är att priset på Apple Watch sänks något och att de gjort lite nya, snyggare band till sport-modellen (som är den billigaste modellen). Apple har haft svårt att göra Apple Watch till samma succé som de sätt med t.ex. iPodden när den kom, iPhone och iPad. Det har inte blivit samma typ av hushållsprodukt och en del i det har varit att det är en väldigt dyr pryl. Det finns också många prisvärda alternativ från andra tillverkare.

Nu försöker de göra den billigare Sports-modellen mer tillgänglig men jag är tveksam om det kommer funka. Känner knappt någon som har en Apple watch och inte ens de mest inbitna Apple-nördarna verkar tycka att det känns som en pryl värd att köpa.

5. Nu ska vi få sova bättre efter kvällsurfningen och låsa anteckningar

apple night shift screen shot
Apples “Night shift”-funktion som den visades under keynoten. Screenshot från livestreamen.
Att anpassa skärmen efter olika ljusförhållanden är en en stor, ny grej för Apple visade det sig tydligt under eventet. Den nya iPad Pro:n har en funktion där skärmen anpassas beroende på vilken färgton ljuset har där skärmen visas – för att ge en “papperseffekt”, vilket ger bättre och naturligare färgåtergivning.

I iOS 9.3 som finns tillgängligt för nedladdning sen igår så har de infört en funktion som heter “Night Shift” som, baserat på din position och när solen går ned där, ska skifta om skärmens blåaktiga ton till en varmare, mer gulaktig. Varför? Jo för att forskning har visat att det blå ljuset från skärmar kan göra det svårare för oss att somna om vi kollar på dem innan vi går och lägger oss.

Apple försöker alltså rädda ditt sängsurfande. De introducerar även en funktion som jag blev glad för – möjligheten att låsa anteckningar i Antecknings-appen (med pin-kod eller touch ID). Bra grej! ?

Vad är dina tankar? Var tror du Apples nya produktlanseringar säger om vår tech-framtid?

#22

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailkubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 74 times, 1 visits today)

10 kommentarer

 1. Nadine 22 mars, 2016 at 14:34

  Jag är nyfiken på när apple skall efterfråga mina åsikter ur ett hälsohygienperspektiv – men jag gissar att jag inte borde hålla andan. SÅ peppad på night-mode!!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 mars, 2016 at 14:35

   Jag tycker de borde göra det snart!!! Ringer Tim direkt 😉 Ja det ska bli intressant att testa och se om det blir någon skillnad!

   Reply
 2. Carl Lehto 22 mars, 2016 at 14:46

  Har själv inget större intresse av Appleprodukter, men Night Shift-funktion är fantastiskt nice. På PC använder jag gratisprogrammet F.Lux (https://justgetflux.com/) för att få samma effekt, på min android-telefon appen Twilight. Hjälper en helt klart att somna om man använder datorn/telefonen sent på kvällen.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 mars, 2016 at 14:49

   Bra tips! Apple är ju kända för att försöka claima “innovation”/”helt nytt” för saker som PC/Android haft länge.. ?

   Reply
 3. Nadine 22 mars, 2016 at 16:58

  Tips angående flux är att det finns för mac också (och funkar skapligt bra om du frågar mig, saknar dock att kunna ange tider själv eller har bara inte fattat)

  Reply
 4. Sandra 23 mars, 2016 at 07:39

  Alltså apple watch, finns inget jag mindre önskar mig än ännu en produkt som gör att jag är uppkopplad och anträffbar dygnet runt. Men ja, tur att vi alla är olika 😉

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 23 mars, 2016 at 08:02

   Nej jag tror det är just det som är problemet med Apple Watch och kanske problemet med hur den marknadsförts. De flesta som använder smartklockor mm verkar mest göra det för typ fitness-tracking mm. Då finns det billigare och bättre alternativ än Apple Watch liksom..

   Reply
 5. Kapten Sofia 26 mars, 2016 at 21:58

  Jag gillar att dom fixat “flux”, det var liksom på tiden. MEN dom funkar bara på ihpone från 6:an, dvs vi som har 5:or och tidigare får inte tillgång till den funktionen. Det känns lite typiskt, här har vi några smarta nya funktioner men du måste köpa en ny telefon för att få tillgång till senaste uppdateringen. Det är ju även viktigt att tänka på från ett hållbarhetsperspektiv, att kunna uppdatera äldre modeller, inte bara fokusera på att man ska köpa nytt och nytt.

  Angående dator/läsplatta så gillar jag idén med en kombination, att bara ha EN pryl som kan anpassas efter behov, ibland som laptop och ibland bara läsplatta. Men jag har märkt, nu när min padda pajjat, att jag får mer gjort. Min dator är bärbar, men inte lika bärbar som en läsplatta, så det blir nödvändigt att lämna ifrån sig den ibland (ex toa), och då öppnas det upp för andra aktiviteter. Sitter man väl vid en skärm är det lätt att saker flyter in i varandra och plötsligt har 4 timmar gått.

  Apple Watch…vem bryr sig, not me.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 28 mars, 2016 at 14:52

   Apple är ju inte direkt kända för att vara bakåtkompatibla tyvärr. De är ju snarare experter på att tvinga folk att uppgradera sig. Absolut viktigt att tänka på ur hållbarhetsperspektiv – det här med att maximera ekonomisk vinst och hållbarhet miljömässigt är inte alltid så lätt att kombinera. Vilket såklart gör att Apples gröna CRS-arbete lätt klingar falskt.
   Personligen har jag ju bytt bort ipad i teknikparken nu och kör iphone6+ och laptop (och en display när jag behöver). Skulle aldrig kunna ersätta datorn med en ipad utifrån vad jag använder datorn till. Behöver kunna hålla på med filer, riktiga program som adobe-sviten m.m. Men för en hel del konsumenter tror jag absolut en ipad pro skulle kunna funka minst lika bra som en laptop.
   Nej jag har extremt svårt att bry mig om Apple watch, fyller absolut noll behov i mitt liv. Men ska skriva mer om det i ett inlägg sen…

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *