Om jag kunde åka tillbaka i tiden

tillbaka i tiden blogg
Jag har varit intresserad av teknik, datorer och prylar ända sedan jag var liten. Min kompis Emma och jag brukade lägga ut stora papper som vi ritade knappar på över hela mitt och min brors skrivbord och sedan lekte vi Star Trek med det mörka vinter-fönstret som ”screen”.
Inspirerad av Star Trek och annan sci-fi byggde jag också olika typer av handhållna maskiner (typ nån sorts all-kontroll) med rattar, spakar, antenner och gud vet vad i Lego. Egna robotar fixade jag också av kartonger och sånt. När vi fick vår första dator lärde jag mig hur man öppna windows från terminalen, började rita bilder i Paint, spelade spel som Donkey Kong och PacMan och skrev berättelser i ordbehandlaren.
Min första ”egna” dator var en suuuperliten laptop som kasserats på min pappas jobb tror jag som jag fick låna. Den hade någon riktigt gammal Windows-version (tidigare än Windows 95) och svartvit skärm. Den kunde inte ansluta till Internet (som ju knappt fanns) och det enda jag gjorde på den var i princip att skriva i textdokument och spara på disketter. Men det var så så så kul. Alltså jag blir fortfarande helt varm i hjärtat av att tänka på den där lilla datorn. Jag önskar jag hade kvar den!
Tänk om jag kunde åka tillbaka i tiden och berätta för mig själv när jag var liten att jag idag skulle sitta med en slimmad, kraftfull dator med supersnabbt internet där jag kan producera egna filmer, låtar, radioprogram, bilder och att jag skriver typ ett eget magasin på Internet (alltså den här bloggen.. svårt att förklara). Att jag kan ringa med video precis som i Star Trek till någon på andra sidan jorden? Att jag har en liten, platt ”all-kontroll” med mig hela tiden där jag kan lyssna på musik, se på film, skicka meddelanden och så mycket mer? Alltså jag hade seriöst inte kunnat tro mig själv?! Det hade låtit som science fiction. Och ändå är det bara lite mer än 15 år sedan.
Om Elin från 15 år fram i tiden (herregud 40 bast och med perspektiv på livet… *svindel*) skulle komma tillbaka till mig nu och berätta vad hon använder för teknologi – undrar vad hon skulle säga?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Om jag kunde åka tillbaka i tiden”

  1. Det är sjukt intressant. Är så nyfiken hur saker kommer se ut i framtiden. Bara hur vi interagerar på internet är ju så himla skillnad nu. Hur fan förklarar man internet för den som inte vet?

  2. Jag tror faktiskt inte ens vi kan föreställa oss det (vem hade kunnat fatta för 9 år sedan vad facebook skulle göra med oss och världen?) men IoT är ju bara i sin linda och där tror jag massor kommer hända. Och vi kommer bara bli mer och mer sårbara tänker jag, vad gör vi när någon Dr Evil släcker ner nätet och INGET funkar liksom. Fascinerande och något jag tänker på mycket.
    Tycker fö att du också kan berätta för din mini-me att du är sjukt bra på det du gör där i framtiden också 🙂

    1. Ja det är verkligen läskigt att tänka på cyber terrorism och sånt.
      Nej jag tror inte det hade kunnat gå att föreställa sig. Men det är ju det som är så spännande med att leva nu – att utvecklingen går så snabbt. Tänk vad mycket vi kommer hinna uppleva under vår livstid!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!