8 tips för att göra datorn snabbare Rensa ut, städa upp och sluta svära över din sega dator (dessutom håller den längre om du tar hand om den).

göra datorn snabbare

Att behöva vänta fem minuter på att datorn ska starta upp och sen ytterligare tid för att starta program kan verkligen göra en på riktigt dåligt humör. Jag har haft så många sega datorer i mina dagar och har flera gånger suttit och fantiserat om hur jag kastar ut datorn genom fönstret.

Men innan du gör det finns det många olika åtgärder du kan fixa själv för att göra datorn snabbare! Förutom att du kommer få en trevligare och mer trivsam digital vardag så kan du dessutom göra så att din dator håller längre, vilket sparar både pengar och på miljön.

Nu sätter vi igång.

1. Städa upp bland filer

Ett stort problem som ofta segar ned datorn är att hårddisken nästan är full vilket ger datorn väldigt lite minne att jobba med. Därför är det dags för en storstädning bland dina filer! Ja, det är jobbigt… precis som att öppna en sån där garderob där du bara hivat in grejer under alldeles för lång tid. Men avsätt en helg-eftermiddag, ha en skål godis och bra musik och sätt igång.

Börja med att gå igenom dina filer, framförallt bilder tar upp väldigt mycket plats på hårddisken. Ta bort allt onödigt, inaktuellt. Mapp efter mapp. Glöm inte heller att tömma papperskorgen! Annars riskerar du att spara på en massa filer som du tycker att du tagit bort.

En bra idé är att köpa en extern hårddisk (det finns många prisvärda alternativ nuförtiden med mycket utrymme!). Där kan du lägga över skrymmande filer som bilder, filmer och annat som du inte använder dagligen.

2. Städa upp bland program

Att ha en massa program som du inte använder som tar upp plats på hårddisken är dumt och onödigt. Dags att städa upp!

PC

Gå till Kontrollpanelen > Program > Avinstallera alla program du inte använder!

På Windows 10: Inställningar > System > Appar och funktioner > Avinstallera det du inte använder!

PC-datorer har en tendens att komma med massa extraprogram installerade från tillverkaren som du kanske varken använder eller behöver. Om du är osäker på vad vissa program är eller gör kan du googla t.ex. “Safe to uninstall namn-på-program” eller “what does namn-på-program do” osv.

Mac

Gå till Launchpad (raket-ikonen) > håll ned musikpekaren på en programikon tills den börjar skaka > Tryck på det lilla krysset för att avinstallera.

Om programmet du vill avinstallera inte har ett litet kryss kan du gå in till:

Finder > Program > Se om programmet har en mapp > Öppna mappen och klicka på “uninstall”.

Om programmet inte har en “uninstaller” kan du helt sonika klicka och dra programikonen från Program-mappen till papperskorgen.

3. Frigör utrymme på hårddisken

Det finns utrymme på hårddisken som tas upp av temporära filer som lagras och annat som du kan behöva lite hjälp att rensa. Det är dock rätt enkelt så no worries!

PC

Windows XP: högerklicka på hårddisken du vill rensa > Egenskaper > Allmänt > Diskrensning

Windows 8: gå till Kontrollpanelen > Administrationsverktyg > Diskresning

Windows 10: i din task bar i sökfältet skriv “diskrensning” > välj verktyget som kommer upp

Klicka sedan i vilka filer du vill rensa och kör diskrensningen!

Mac

För att göra en diskrensning på Mac behöver du ladda ned ett program som kan göra det för det finns ingen förinstallerad programvara som det gör på Windows.

Ett populärt gratis-program är CCleaner som du kan ladda ned härifrån (på egen risk, givetvis!) Ladda ner och kör programmet, checka i vad du vill rensa och kör rensningen.

Själv har jag använt programmet Disk Care som du kan köpa och ladda ned från App Store – det kostar dock några hundra. Men det är ett bra program med 4,5/5 i betyg så det kan vara värt en liten investering.

Där följer du instruktionerna, trycker på “START” för att analysera och markerar sen de tårtbitar du vill rensa och klickar på den stora “Click to free”-knappen i mitten.
Här har jag skrivit ett inlägg om Disk care med beskrivningar på vad de olika tårtbitarna står för.

4. Stoppa program från att starta automatiskt

En sak som kan göra datorn snabbare vid uppstart är att hindra massa program från att starta upp automatiskt. Även om det är program du brukar använda så är det bättre att du öppnar dem själv när du ska använda dem än att de ligger och tar upp processorkraft och minne hela tiden. Att datorn startar snabbare gör också att datorn upplevs mycket snabbare generellt (tycker jag).

PC

Windows 8 och 10: Högerklicka på aktivitetsfältet och välj “Aktivitetshanteraren” > Välj fliken “Autostart” > Högerklicka på de program du inte vill starta automatiskt och välj “inaktivera”.

Mac

Gå till Systeminställningar > Användare och grupper > Välj din användare > Startobjekt

Klicka ur de program du inte vill ska starta vid uppstart. Vissa program kan du behöva ställa in detta i inställningarna för själva programmet.

5. Stäng ned program medan du använder datorn

En sak som gör datorn väldigt seg är också program som ligger och tar upp processorkraft medan du inte använder dem. Webbläsare är riktiga processor-tjuvar men även andra program på din datorn kan ligga och ticka på utan att du ens märker det.

För att ta reda på vilka program som tar mest minne och stänga ned dem gör du såhär:

PC

Högerklicka på Aktivitetsfältet > Välj Aktivitetshanteraren > På fliken för “Processer” ser du vilka program som tar upp mycket processorkraft och minne. De program som ligger högt på listan och som du inte använder kan du högerklicka på och välja Avsluta.

Mac

Gå till Program > Verktygsprogram > Aktivitetskontroll

Kolla antingen på fliken processer eller minne. Antingen kan du stänga ned programmen som tar upp mycket minne som vanligt från Dock (sekundärklicka på programikonen och välj Avsluta).

Om det är en process som tar upp mycket utrymme kan du prova att markera i listan i Aktivitetskontrollen och välja knappen med ett kryss på som tvingar processen att avslutas. (På egen risk – givetvis!). Om du är osäker på vad en process gör så kan du alltid googla!

6. Ta bort virus (Windows främst)

Om din dator har adware eller malware (alltså spam/virus) som smugit sig in så kan detta sega ned datorn avsevärt. Ibland kan du hitta dessa i program-menyn och avinstallera dem därifrån. Ibland kan en enkel sökning och analys med ditt virusprogram (om du har ett bra sådant) kunna få bort det värsta.

Min erfarenhet av PC-datorer är dock att det oftast är jobbigt och tidskrävande att få bort sådana här virus. I vissa fall om du vet vad viruset heter kan du oftast googla dig fram till en lösning – förhoppningsvis iallafall. Ibland kan det vara nästa steg i denna guide som är din bästa och enklaste lösning: installera om datorn!

7. Lite avancerat: Installera om datorn

Det här alternativet är inte för alla men om du känner att du har tillräckligt bra koll kan det vara en god idé att flytta över filer du vill ha kvar till en extern hårddisk och sen installera om datorn! Jag har gjort det massor av gånger med gamla PC-datorer jag haft och visst – det kan vara lite drygt men det är oftast extremt värt det. Du behöver en start-skiva (på cd-rom eller usb-minne).

Jag tänker inte gå igenom hela proceduren i den här guiden men här finns guider som kan leda dig på vägen:

Windows 8 | Windows 10 | OSX

Om du känner att detta är för svårt för dig kan en god idé vara att ta med datorn till ett dataservice-företag och betala en slant för att få det gjort. Kanske känns dyrt – men om din dator håller något eller några år till och du dessutom slipper frustrationen över en seg dator så kan det ju vara värt det!

8. Avancerat: Installera en SSD-hårddisk

En SSD-hårddisk eller flash drive som de också kallas är betydligt snabbare än en mekanisk hårddisk. Jag köpte en riktigt gammal Macbook av min lillebror som han installerat en SSD-disk i och den funkade superbra och var jättesnabb. Tyvärr så pajade en bit av hårdvaran i datorn efter ett tag men då hjälpte Max (min man) mig att flytta SSD-disken till hans gamla Macbook från 2010 som jag nu sålt vidare eftersom den fortfarande funkar så pass bra. Det kan alltså vara värt investeringen och ge helt nytt liv till din dator!

Det här är såklart något som de flesta, inklusive jag själv, föredrar att helst inte göra själv. Men om du känner någon som kan sånt eller lämnar in till en datafirma så kan du för några tusenlappar fräscha upp din dator så den potentiellt håller i flera år till. Då sparar du både pengar och på miljön!

 

Det här var några av de vanligaste åtgärderna du kan vidta för att göra datorn snabbare – har du fler tips? Fyll gärna på i kommentarerna. Har du frågor om något av stegen så let me know!

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

76

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 51 751 times, 5 visits today)

29 kommentarer

 1. jeanette 22 februari, 2016 at 09:53

  Tack för tipsen! Många använder jag redan men den där ccCleaner visste jag inte om.
  Jisses jag hade ett tag då jag inte förstod vart 300gb var på min dator. Det stod att det var bilder och efter lite efterforskning visade det sig att iphoto sparade alla bilder när jag kopplade in nått externt i datorn. Fort som bara attan installerad jag bort den och vips mådde datorn såååå mycket bättre 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 februari, 2016 at 09:58

   Bra!! Vad skönt att du lyckades frigöra din dator. Automatiska grejer kan verkligen vara mer stjälp än hjälp ibland.

   Reply
 2. Carl Lehto 22 februari, 2016 at 17:20

  SSD är guld värt, bootup på sekunder. Är just i färd med att installera en SSD i en kamrats laptop, inte så krångligt som man kan tro! Det enda är väl att garantin inte längre gäller om man börjar operera på sin laptop; men vanligtvis gör man ju det här på en laptop som har några år på nacken redan så garantin har väl löpt ut.

  Något jag saknade i din lista är att defragmentera sin hårddisk! Nyare windowsversioner har ifs blivit bättre på att göra detta på eget bevåg, men det kan helt klart vara värt det ändå. Jag brukar använda MyDefrag, tyvärr verkar deras hemsida vara nere just nu, programmet går dock att få tag på via andra hemsidor. Finns alternativ också: http://lifehacker.com/5854427/five-best-disk-defragmentation-tools
  Obs: Detta behövs inte göras på SSDs utan endast på mekaniska hårddiskar!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 22 februari, 2016 at 17:25

   Ja, SSD är himlen! Bra punkter. Övervägde att ha med defragmentering men när jag undersökte såg jag, precis som du skriver, att nya Windows-versioner gör detta automatiskt. Men nu står ju tipset här i kommentarena så det är ju tip top! Tack <3

   Reply
  2. Viktor 24 februari, 2016 at 08:07

   Defrag kommer att snabba upp datorn men många spel och program mår riktigt dåligt av defrag. Typ exempel: world of warcraft.

   Reply
 3. Viktor 24 februari, 2016 at 08:05

  Mitt tips: slå av viloläge helt, varje gång datorn går i viloläge och upp igen blir den segare tills man startar om. Windows har de modernare alternativet hibernate som inte dras av dessa problem.

  Reply
 4. Pingback: Månadsrapport: Februari 2016 - Teknifik

 5. Fredrik Wass 7 april, 2016 at 14:06

  Superbra lista! Funderar på om det är någon särskild anledning att du hellre rekommenderar extern hårddisk för backup snarare än olika molntjänster, typ Google Drive, Dropbox etc? Det beror förstås på hur mycket man litar på de stora it-jättarna i USA också antar jag. 🙂

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 7 april, 2016 at 14:15

   Jag tycker personligen att det är skönt att backa upp på en fysisk drive man själv har kontroll över plus att om man inte har jättesnabb internetuppkoppling är det ju jättejobbigt att backa upp mot molnet. Mina allra viktigaste filer brukar jag backa upp både i molnet och på extern hårddisk. 🙂

   Reply
   1. Fredrik Wass 8 april, 2016 at 08:52

    Ah, då förstår jag. Ja, jag backar aldrig upp stora mängder på en gång till molnet, utan är ju ständigt uppkopplad och synkar hela tiden när datorn har tillgång till nätet, så det blir ju många små överföringar. Men kan förstå behovet av att ha full kontroll över filerna. Själv är jag för bekväm för det. 🙂

    Reply
 6. Pingback: Stjärnögonblick #19 | Eurovision, flickvän och Mary’s café. | REAKTIONISTA

 7. jessica 2 september, 2016 at 18:59

  Har precis laddat ner diskcare som du tipsade om. Men skulle gärna vilja ha ett inlägg som förklarar programmet 🙂 När man inte vet skillnaden i de där rutorna som man ska radera så blir man lite nervös för att saker ska försvinna:/ Själv vågade jag därför bara rensa cache och papperskorg 🙂

  Reply
 8. Pingback: Nya blogg- & instagramfavoriter. - Jennifer Sandström

 9. Pingback: Teknifik är magnifik. – Nadine Svensson

 10. Carl 28 augusti, 2017 at 10:54

  Hej Elin!

  Ser att du inte använder SSL-certifikat för din hemsida. Gör inte jag heller på min men står i begrepp att göra det nu i veckan.. alltså, styra om trafiken från http till https för de av er som inte vet vad SSL står för..
  Med vanliga hemsidor kan trafiken mellan besökare och hemsidan avlyssnas av utomstående. Men med ett SSL-certifikat krypteras trafiken mellan besökare och hemsidan, vilket omöjliggör insyn från tredje part.

  Är det något du också funderar på att göra för att göra sajten säkrare, Elin.
  Och om inte, varför?
  //Carl, hittaupplevelse.se

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 28 augusti, 2017 at 10:58

   Hej Carl! Det är något jag kommer att införa här på bloggen framöver. I nuläget har jag ju ingen webbshop eller ens formulär förutom mail-signup så då är det inte lika kritiskt.
   Har inte haft tid att greja med det än bara ☺️

   Reply
 11. Pingback: Stjärnögonblick #19 | Eurovision, flickvän och Mary's café. | REAKTIONISTA

 12. Pingback: Stor guide: Tips när du ska köpa ny dator - Teknifik – en kreativ teknikblogg för ett enklare digitalt liv av Elin Häggberg

 13. Paul Granholm 17 november, 2017 at 16:52

  Hej
  Tack för ditt goda råd, har nu gjort nästan allt detta.

  Reply
 14. Pingback: Stor guide: Tips när du ska köpa ny dator (2017) - Teknifik

 15. Pingback: En envis dator vs en envis Clara  ⋆ Clara Färdiga Gå

 16. Pingback: Organisera din arbetstyta - Jobb XJobb X

 17. Pingback: 10 techtips för den smarta studenten - Teknifik

 18. Pingback: Det blir inga black friday-tips från mig - Teknifik

 19. Pingback: Stor guide: Tekniktips till den smarta studenten - Teknifik

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *