6 smarta sätt att följa bloggar som alla borde känna till

bloglovin bloggar feedly favoriter
Det finns tusentals bloggar på internet om allt från mat, mode och inredning till politik, konst och kungen iförd roliga hattar. Vad är en blogg? Det är i princip en hemsida som uppdateras med inlägg. Egentligen är det inte så lätt nu för tiden att skilja på hemsidor, bloggar, nyhetssajter och webbplattformar. De flesta är uppbyggda på ungefär samma sätt och har ungefär samma funktioner.
Men skit i det. Nu tänkte jag gå igenom några bra sätt som du kan följa den här bloggen och andra bloggar så du slipper t.ex. memorera webbadresser eller råka missa intressant, inspirerande och lärorikt innehåll.
Det finns lite olika sätt att läsa bloggar och vilken metod som passar bäst för dig beror på hur ofta du brukar läsa samt hur många bloggar du vill följa.

1. Bloglovin

bloglovin feed bloggar
Bloglovin fungerar som så att du skapar ett konto, lägger till de bloggar du vill följa och sedan kan du läsa via bloglovin.com eller i deras app. Där kan du välja att antingen klicka dig igenom blogg efter blogg eller läsa alla senaste inläggen. Jag använder själv Bloglovins app för att läsa bloggar. Det passar mig bra eftersom jag kan bläddra mellan inläggen som i en tidning. Det som inte intresserar mig bläddrar jag förbi.
En av de bästa sakerna med Bloglovin tycker jag är att det är ett bra sätt att hålla koll på både bloggar som uppdaterar ofta och de som uppdaterar sällan. Istället för att klicka sig in på en blogg flera gånger bara för att upptäcka att de inte lagt upp något nytt den här gången heller så dyker inläggen upp i Bloglovin när de kommer. Om någon bloggare uppdaterar ”för ofta” går det också att klicka på den bloggen när du är inloggad på Bloglovin och ”markera alla som läst”.

2. Feedly

feedly bloggar rss
En annan liknande rss-läsare (som tjänster som Bloglovin kallas) är Feedly. Den är lite mer inriktad på nyheter och funkar bra om du vill följa mycket men kanske inte läsa allt. T.ex. om du själv bloggar inom ett visst område och vill få en överblick av vad som publiceras. Där kan du enkelt göra kategorier för olika sidor och välja hur du vill visa dem.

3. Favoritlista ⭐️

Det här är oldschool varianten som passar bra för dem som blir stressade av att se ”132 olästa inlägg” i Bloglovin och istället vill klicka in på några få favoriter ibland när det passar. Då är det ganska enkelt att göra en mapp i favoriter i webbläsaren, döpa denna till ”bloggar” och sedan spara adresserna till de bloggar du oftast besöker. Min rekommendation är att du använder webbläsaren Chrome och loggar in med ditt Google-ID. På så vis kan du, om du använder olika enheter, logga in i Chrome och synka dina favoriter.

4. Prenumerera med WordPress eller via epost

wordpress reader bloggar
Bloggar som görs via WordPress (som t.ex. den här) kan man prenumerera på antingen via ett inlogg på wordpress.com eller genom att få mail skickade till sig varje gång bloggen gör ett nytt inlägg. Den senare metoden rekommenderar jag endast till dig som följer få bloggar som uppdaterar väldigt sällan. Annars är risken att du får en översvämmad inkorg som bara bidrar till stress. Men säg att du till exempel följer din kompis jätteintressanta blogg om bergsklättring. Kompisen uppdaterar ungefär en gång i månaden och du vill verkligen läsa inläggen men glömmer bort att klicka in på bloggen eftersom den uppdateras så sällan.
Säg att du är riktigt dålig på att komma ihåg att läsa bloggar men verkligen vill läsa ALLT som publiceras på Teknifik? ? Då kan du prenumerera på denna blogg via e-post genom att fylla i din adress i fältet i sidmenyn ?????

5. Följ på Facebook

Bloggen du vill följa har nästan med säkerhet en sida på facebook. Många som bloggar delar sina inlägg via sin facebooksida vilket förhoppningsvis innebär att du kommer få upp dem i ditt flöde om du följer den. Jag säger förhoppningsvis eftersom Facebook har komplexa algoritmer som bestämmer vad du får och inte får se i ditt flöde baserat på ”preferenser” (t.ex. vad du ofta gillar och kommenterar), kommersiella intressen med mera. Ett bra sätt att se till att få upp t.ex. Teknifiks facebookinlägg i ditt flöde är att gilla posterna och såklart dela dem som du tycker är riktigt bra. Teknifik kan du gilla via knappen i sidmenyn eller genom att gå in här facebook.com/teknifik.

6. Spara på hemskärmen

På samma sätt som du har små ikoner för dina appar kan du också spara dina favoritbloggar på hemskärmen på mobilen. Sedan kan du t.ex. spara dessa i en mapp där du enkelt kan hitta dem när du är sugen på lite läsning. Den här metoden funkar bäst för dig som kanske följer mellan 2-5 bloggar mer eller mindre regelbundet. Det är även ett bra sätt att följa bloggar du verkligen gillar men som uppdaterar oftare än du hinner läsa. Då kan du klicka in när det passar dig och scrolla igenom flödet och läsa det som intresserar dig.
Här är en liten film på hur du sparar en blogg på hemskärmen på iPhone:


 
Gör såhär: gå till bloggen i webbläsaren på mobilen > Tryck på ”dela knappen” > Välj ”Lägg till hemskärmen” > Klart! ?
 
Hur läser du bloggar och vilka är dina favoriter?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

19 reaktioner på ”6 smarta sätt att följa bloggar som alla borde känna till”

 1. Åh vad bra Elin! Jag har aldrig riktigt fattar vad bloglovin eller RSS är.. Men nu fattar jag ju! 😀
  Men kan du förklara vad som är så bra med wordpress? Jag funderar på att ansluta en blogg till min hemsida som jag har hos one.com Där ingår också en blogg men jag kan även ansluta en WordPress tydligen. Har du några tips?

  1. Jag har ca tusen tips! En stor WordPress-skola är på gång. Det bästa är ju att ha hela hemsidan med WordPress – med en sida som är bloggen. Så funkar de flesta moderna hemsidorna idag! 🙂 WordPress är en jättebra, gratis CMS (content management system) som gör det möjligt att byta ut allt innehåll på hemsidan medan designen är densamma. Eller tvärt om byta designen med innehållet är samma. Plus att det finns ett stort community kring WordPress som gör plugins med massa bra funktioner, snygga teman och hjälper WordPress att utvecklas !

   1. Aha ok! Vet inte om jag blev nåt klokare.. O_o Jag har ju oxå precis betalt ett år till för min hemsida. Men om jag startar bloggen på WordPress, länkar på hemsidan och sen om ca ett år flyttar över hemsidan till WordPress oxå. Vad tror du om det?

 2. Pingback: Vad ska bloggen handla om? | wendleby creative lean

 3. Jag har precis börjat använda WordPress och måste säga att jag älskar följfunktionen! Däremot kan jag tycka att det är svårt att hitta bloggar att följa via wordpress? Använder även Bloglovin, men eftersom det är få bloggar vars inlägg jag vill läsa varje dag kan det bli lite jobbigt när de olästa inläggen samlar ihop sig. Det blir lätt att man struntar i att läsa, men markerar alla inlägg som lästa istället.

  1. Vad kul att den funkar bra för dig! Tycker det blir lite meckigt när inte alla bloggar jag följer är kopplade till WordPress.com – så då funkar Bloglovin lite bättre kan jag tycka, enklare att samla allt på ett ställe. Ett tips kan ju vara att skapa grupper i Bloglovin för de man följer med t ex de man vet att man vill läsa varje dag och de man mest vill bläddra igenom snabbt ibland.

 4. Fan vad bra! Nu fattar jag! Tusen tack för en bra beskrivning, dig ska jag spara i ”Favoriter”. (Japp, jag kör old school)

 5. Hej! Vet du varför Bloglovin helt plötsligt slutar uppdatera flödet från ens egen blogg? Min RSS verkar fungera och hittar ingen lösning på detta. Dessutom finns bloggen som dublett på Bloglovin för jag har tydligen lagt in mig två gånger från olika konton. Vore ju bra om det gick att föra över följarna från bloggen på det ena kontot till det andra och sedan avsluta det kontot så att det bara finns ett. Vet du hur man gör detta? 🙂

  1. Hej! Hmm jag vet inte riktigt vad som kan ha hänt? Bloglovin måste ha tappat kontakten på något sätt. Tyvärr tycker jag Bloglovin brukar vara väldigt dåliga på att svara på frågor etc men det är nog det enda sättet att fixa det tror inte det finns något du kan göra på egen hand för att slå ihop bloggarna. Har inte bättre info än så, tyvärrz

   1. Ok tusen tack för ditt svar! Jag får inte mail när du svarar här, fast jag klickar i den rutan när jag skriver meddelande till dig. Tänkte bara om du ville veta 🙂

 6. Intressant! Du får gärna göra ett nytt (som är aktuellt 2022) inlägg på samma tema. Behöver samla mina favoriter i nytt flöde nu när insta blivit så segt.
  /Malin

 7. Pingback: Därför bloggar jag (nästan) varje dag - Malin Lundskog

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!