Så ångrar du ett skickat mail med Gmail


Vi har väl alla suttit där någon gång. Med ett viktigt mail som man suttit och knapprat på ett bra tag. ”Hej! Här kommer fakturan…” eller ”Här är det senaste utkastet” osv. Precis när man trycker på skicka så inser man att man glömt bilagan. Eller stavade fel eller glömde något annat. Varför – varför kan man inte få ångra ett skickat mail?!?!
Sedan ganska långt tillbaka så erbjuder Google faktiskt en lösning på det här problemet i Gmail – men många har missat att funktionen finns! Därför tänkte jag visa exakt hur du gör.
Detta gäller för Gmails nya inbox-variant. Använder du den gamla inkorgen så måste funktionen aktiveras, jag visar det längre ned i inlägget.

Direkt efter att du tryckt på Skicka knappen så kommer du tillbaka till inkorgen. Det dyker då upp en liten grå ruta i nedre, vänstra hörnet där det står först Skickar… och strax därefter Skickat. Bredvid dyker då alternativet Ångra upp.

Genom att klicka på Ångra så dras mailet tillbaka och blir ett utkast igen så du kan rätta till det som blev fel. Alternativet finns dock bara i några sekunder så det gäller att du ångrar dig direkt efter du klickat på skicka. När mailet väl levererats så är det, precis som med vanlig post, inte möjligt att ändra sig.

Ångra skickat mail i Gmails Inbox-app

Om du använder appen Inbox by Gmail för din mail så kan du ångra ett skickat mail även där. Det funkar i princip på samma sätt bara att det dyker upp en grå box i nederkant där alternativet för Ångra finns med direkt efter att du skickat ett mail.

Ångra skickat mail med den äldre versionen av Gmail

Om du inte bytt över till Gmails nya inbox-variant utan fortsätter med den gamla så kan du aktivera funktionen att ångra skickat mail i Inställningar Allmänt Ångra skicka 

Du får där också välja hur många sekunder du vill ha på dig att avbryta sändningen: 10-30 sekunder.

Hur funkar detta egentligen?

Det är enkelt, när man väl tänker på det. Det enda som Gmail gör är att de inte skickar iväg mailet direkt utan de håller det några sekunder, fördröjer själva skickandet alltså, för att du ska få möjlighet att ångra dig.
En funktion som kanske skulle behövas för SMS, tweets och Facebook-kommentarer också ibland. Att vi skriver saker lite för snabbt och förhastat skapar ju ofta problem. När inte den där fördröjningen finns i ens eget huvud eller avtryckar-fingret vore det ibland skönt om det fanns inbyggt i tekniken.

Så där ja, nu kan du med Gmail iallafall slippa de där ”här kommer bilagan också”-mailen i fortsättningen.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”Så ångrar du ett skickat mail med Gmail”

  1. Sååå smart! Jag vet inte hur många gånger jag råkat skriva fel tid till en kund och sedan skickat ett nytt mejl med den rätta tiden och beroende på om kunden ser detta eller inte kan det bli en lååång konversation, haha! Tack för tips!

  2. Fast just glömt bilaga hade ju Google iaf förr en grym lösning på? Om man skriver typ bilaga och skickar utan så frågade den om man inte glömt att bifoga filen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!