Recension: Garmin Vivofit Jr – aktivitetsband för barn


Jag har ju testat flera Fitbit-modeller och har själv en Apple Watch och vet att ett aktivitetsarmband kan vara ett jättekul och motiverande sätt att bli mer medveten om hur man rör sig över dagen.
Många föräldrar oroar sig ju för att deras barn sitter still för mycket, t.ex. framför datorn. Så hur funkar det då om man låter sina barn ha på sig ett aktivitetsarmband?

Jag kallade in några specialister

Eftersom jag själv inte har barn så tänkte jag att var bäst att kalla in några specialister. Så mina grannbarn, Agnes (12 år) och Arvid (10 år) har fått testa banden under några veckor. Tillsammans med sin mamma Eva har de sedan lämnat sina utlåtanden till mig.
De synkade båda armbanden mot appen i mamma Evas mobil samt laddade ned och använde samma familjekonto på båda barnens mobiler. Eftersom barnen bor varannan vecka så kunde de då själva synka sina band med appen även när de var hos sin pappa, vilket gjorde att mamma Eva fick bra koll på hur de rört sig och vilka uppgifter de utfört även på pappa-veckorna.

Design

De två band som jag fick hem för recensionen var ett rött med lite kantigt mönster på och ett vitt med blom-mönster. Storlekarna var tänka för barn mellan 4-9 år och är tänjbara. För Arvid så var bandet för litet med mamma Eva testade funktionen att beställa ett nytt, kostnadsfritt, band i en ny storlek via Garmins hemsida och det hade funkat utan problem. Han fick då ett band som gick att ställa in istället.
För Agnes så funkade storleken på bandet bra. Båda barnen har haft på sig banden dygnet runt. De tyckte banden var sköna att ha på sig men att de blev lite klibbigt när man var svettig eller blöt. För Agnes som hade kvar det tänjbara bandet kunde det också göra lite ont att ta av och på.
Banden mäter aktivitet men har inte pulsmätning eller GPS-funktion. De har ett ”evigt” batteri och stängs alltså aldrig av eller laddas.

Kontroller

Banden har en liten, svartvit display (ej touch) och en knapp för navigation. Man sätter igång och synkar banden via den tillhörande appen i mobilen (med Bluetooth). I appen kan man då föra in vilket armband som tillhör vilket barn (upp till 3 st) med namn och bild. Namnet kommer också visas på displayen på klockan vilket uppskattades av Arvid och Agnes.
Navigationen med knappen funkar med snabba klick för att navigera igenom menyerna och längre tryck för att välja. Det var lite småkrångligt i början tyckte jag själv men barnen verkar ha fått kläm på det väldigt snabbt.
– Jag tycker banden är bra för de har en knapp! Det har inte vanliga klockor, säger Arvid angående vad han tycker är bra med Vivofit Jr.
Han tycker helt enkelt väldigt mycket om att trycka på knappen och har det istället för någon annan fidget-pryl att greja med.

Användarupplevelse

Mäta aktivitet och sömn

Garmin Vivofit Jr mäter dels hur många steg barnen samlat ihop under en dag samt hur lång tid de varit aktiva. Målet är minst en timmes aktiv tid per dag. Barnen kan själva följa hur mycket de rört sig mot sitt mål under dagen på skärmen.
– Det är jättekul när man får goal, säger Agnes.
– När man varit aktiv i en timme så kommer det en liten springgubbe som kommer upp och så står det goal under med utropstecken och så kommer det fyrverkerier. Det är bästa känslan. Den absolut bästa känslan är när man får Goal gånger 3, säger Arvid. 
Det är tydligt att denna funktion funkar väldigt bra som motivation. I appen finns också en Äventyrsstig där man går ett steg framåt på en lite spel-liknande bana varje gång man når ett mål.
Det är också möjligt att ställa in en påminnelse-timer om när man suttit still i 30 minuter och det är dags att röra på sig. Denna stängde de av då barnen sitter på lektioner längre än så och inte alltid kan röra sig efter 30 minuter.
Mamma Eva kan se i appen en graf över barnens rörelse över dagen där hon kan se när de t.ex. haft gympa i skolan eller hoppat studsmatta efter skolan. Banden är vattentäta och kan även användas vid simning och lek i vattnet! ?
Banden mäter även sömn och visar en graf över djup- respektive ytlig sömn över natten. Mamma Eva känner sig lite skeptisk till om mätningen verkligen stämmer (banden mäter bara rörelser, de har inte pulsmätare). Däremot så kan hon se om de varit vakna under natten. Som en gång när Agnes varit förkyld och gått upp och tagit nässpray.

Göra uppgifter och samla mynt

Ytterligare en funktion i banden handlar om dagliga uppgifter. Som att borsta tänderna, bädda sängen och plocka ur diskmaskinen. Man lägger in uppgifterna i appen och när man synkat så visas då en liten bild av hur många av sina uppgifter barnet gjort. Om man vill se vilka uppgifterna är och checka av dessa måste man använda appen.
När man lägger in uppgifterna ger man dem också olika värden mellan 1-3 mynt. T.ex. borsta tänderna 1 mynt, klippa gräset 3 mynt. När barnen utfört och checkat för sina uppgifter samlas deras mynt i en spargris som de också kan se på banden.
Mamma Eva tyckte att detta funkade som en bra motivation för barnen. Det går att schemalägga uppgifterna för om de t.ex. ska ske varje dag, någon gång i veckan, på vilken dag och så vidare. I början hade Arvid varit aktiv även under Pappa-veckan och lagt in egna uppgifter och checkat av, vilket Eva kunde se i sin app sen.
Eva, Agnes och Arvid funderade lite på om man sedan skulle översätta mynten till riktiga pengar som veckopeng, en krona per mynt. En annan variant var när de bestämde att 10 mynt skulle bli en glass.

Nackdelar

Generellt är Agnes, Arvid och Eva väldigt nöjda med banden och dess funktioner. En sak som Eva anmärkte på var att Agnes band ofta hängde sig vid synkningen med appen och krånglade mer. Banden har inte heller utbytbara batterier, batteriet ska hålla i ett års tid men därefter är bandet helt enkelt slut, vilket känns lite onödigt och dumt.
Mamma Eva tycker också det hade varit bra om banden hade en GPS-funktion och kontinuerlig synk med mobilen. Som det är i nuläget måste man aktivt ställa in parning mellan bandet och mobilen. Detta sparar ju på batteriet och gör att man slipper ladda det efter några dagar som med andra aktivitetsarmband men själva synk-processen blir lite tidskrävande.

Slutgiltigt betyg

Generellt så var barnen väldigt nöjda med banden och när jag frågade om de tänkte fortsätta använda dem så var svaret:

JA!

Så det tolkar jag som ett bra betyg. ☺️
Jag själv tyckte att banden var lite småkrångliga att navigera jämfört med andra aktivitetsarmband och synkningen var lite långsam. Men appen är lätt att förstå och funktionerna verkade väldigt uppskattade av både barn och förälder så där verkar Garmin verkligen ha lyckats.

Har du barn? Skulle du kunna tänka dig att ge dem aktivitetsarmband? Vilka funktioner tycker du verkar bäst? Dela gärna med dig av tankar och eventuella frågor i kommentarerna! ?

Och STORT tack till bästa barn/förälder-testarpanelen Eva, Arvid och Agnes Melander ??

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Recension: Garmin Vivofit Jr – aktivitetsband för barn”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!