Vad betyder emojisarna och hur anvĂ€nds de? 😊 Den enda emoji-guiden du behöver för att förstĂ„ och behĂ€rska dessa uttrycksfulla smĂ„ figurer.

vad betyder emojisarna?

Emojis, smileys, smileygubbar, emoticons – ja de smĂ„ symbolerna och figurerna som kan uttrycka en rad meningar, kĂ€nslor och objekt har mĂ„nga namn. De har blivit helt sjĂ€lvklara i vĂ„r dagliga kommunikation pĂ„ sociala medier och internet. Samtidigt leder de ocksĂ„ till mĂ„nga mĂ€rkliga missförstĂ„nd och vi Ă€r inte alltid helt överens om vad de smĂ„ figurerna betyder.

I den hÀr guiden tÀnkte jag gÄ igenom vad emojis Àr, hur man anvÀnder dom och reda ut nÄgra av de vanligaste missförstÄnden.

Vad Àr en emoji?

Ordet emoji kommer frĂ„n japanskan och Ă€r en sammansĂ€ttning av orden ”e” (ç””, ”picture”) + ”moji” (æ–‡ć­—, ”character”) [KĂ€lla: Wikipedia]. Det Ă€r en samling symboler som kan anvĂ€ndas i digital skrift.

Emojins historia

Innan emojis anvĂ€nde vi smileys. I dess tidigaste form i form av tecken som :) eller :-). I slutet av 90-talet började det bli möjligt att anvĂ€nda smĂ„ smiley-bilder (â˜ș) i sin digitala kommunikation. Sedan dess har smileys och emoticons anvĂ€nts flitigt i chattar som MSN Messenger, Skype och Facebook Messenger.

Den man som uppfann emojis, de smileys vi anvÀnder idag, heter Shigetaka Kurita. De började anvÀndas av japanska telefonoperatörer och mobiltillverkare 2005.

De första emojisarna

Apple spred emojin över vÀrlden

I vÀst tog det lite lÀngre tid för emojis att bli populÀrt. Apple var den stora mobiltillverkare som brukar fÄ credd för att ha spridit emojis till resten av vÀrlden. Detta genom att de byggde in support för japanska emojis redan i iOs 2.2 som slÀpptes i november 2008. DÄ blev det möjligt att se de smÄ fÀrgglada figurerna pÄ Apples mobiler, men bara japanska anvÀndare hade tillgÄng till sjÀlva tangentbordet.

För att sjĂ€lv kunna skriva dem pĂ„ den tiden sĂ„ var man tvungen att ladda ned en sĂ€rskild app som gjorde det möjligt att lĂ„sa upp ett emoji-tangentbord – vilket snabbt blev otroligt populĂ€rt.

Emojis blev standard i hela vÀrlden runt 2011

I operativsystemet iOS 5 till iPhone som slÀpptes i oktober 2011 blev emoji-tangentbordet integrerat och i ungefÀr samma veva blev det sjÀlvklart för alla stora plattformar och sociala medier att ha stöd för emojis.

Varför ser inte emojis likadana ut pÄ alla mobiler och plattformar?

vad betyder emojisarna

Emojis Ă€r karaktĂ€rer inom unicode-systemet. Unicode Ă€r en industristandard som gör det möjligt för datorer att hantera text skriven pĂ„ alla vĂ€rldens skriftsprĂ„k. Det funkar sĂ„ att alla tecken har en unicode-siffra. Till exempel sĂ„ betyder unicode-numret U+0050 ett stort P enligt det latinska alfabetet. U+2764 motsvarar ett svart hjĂ€rta (♄).

Det som de som skapade de första emojisarna gjorde var att de la in egna figurer pÄ oanvÀnda unicode-nummer. PÄ vis kan de fungera pÄ samma sÀtt som bokstÀver och andra tecken i digital text.

MÄnga emojis skyddas av upphovsrÀtt

Men precis som att den text vi lÀser och skriver pÄ nÀtet visas i olika typsnitt, som ofta Àr upphovsrÀttsskyddade av skaparen, sÄ styrs Àven hur emojis visas av olika licenser.

T.ex. sĂ„ sĂ€ger unicode-systemet att koden U+1F467 ska visa ”GIRL”. Men hur denna flicka representeras styrs sen av de hĂ€r olika typsnitten för emojis kan man sĂ€ga. Det finns ocksĂ„ varianter av emojis och tecken som Ă€r open source och fria för vem som helst att anvĂ€nda, t.ex. EmojiOne.

Vem bestÀmmer vilka emojis som ska finnas?

Eftersom emojis hÀrstammar frÄn Japan sÄ var de ursprungliga figurerna ju baserade pÄ japansk kultur. T.ex. sÄ fanns det i matkategorin en massa symboler för japansk mat men inte en emoji för ost.

Men nÀr emojis slog igenom internationellt sÄ höjdes ju röster för att införa en rad nya emojis. T.ex. tacos, pasta, ost och popcorn.

De som bestÀmmer vilka nya emojis som ska införas i unicode-systemet Àr The Unicode Consortium, en organisation med bas i USA. NÄgra av medlemmarna Àr t.ex. Google, Facebook, Apple och Microsoft.

▶ LĂ€s mer: Nya emojis 2017: tjej med hijab, amning och mind blown

NÄgot som inte Àr tillÄtet enligt The Unicode Consortium Àr logotyper och varumÀrken som emojis.

NÀr en emoji inte finns överallt Àn

Ibland kan vissa företag vara snabbare Àn andra pÄ att tillföra nya figurer för olika tecken i sina emoji-uppsÀttningar. T.ex. sÄ slÀppte Apple nyligen en STOR uppdatering till sitt emoji-tangentbord. DÀr t.ex. en rad nya yrken, i bÄde maskulin och feminin version, kom med.

NÀr man skriver en ny emoji frÄn en iPhone till en Android-mobil sÄ Àr det inte sÀkert att Android har hunnit fÄ med just den figuren. Den kommer dÄ försöka tolka unicode-tecknet pÄ bÀsta sÀtt. Det kan dÀrför bli en kombination av tvÄ existerande emojis. I vÀrsta fall blir det bara nÄgra tomma rutor.

Emojis skapar kontrovers

”En bild sĂ€ger mer Ă€n 1000 ord” brukar man ju sĂ€ga. Lite sĂ„ Ă€r det ju med emojis. Eftersom det Ă€r bilder sĂ„ öppnar de ju upp för en rad betydelser och tolkningar utifrĂ„n kontext, förförstĂ„else, kulturella aspekter och erfarenheter.

Hur de som skapar emojis vĂ€ljer att representera ord som ”woman”, ”doctor” och ”family” sĂ€ger ocksĂ„ mycket om normer och stereotyper i samhĂ€llet. Detta har skapat mycket kritik och kontrovers som lett till utveckling.

FrÄn början fanns det bara en blond kvinna. Nu kan man vÀlja en rad hudfÀrger. En emoji med hijab Àr pÄ gÄng efter kritik att en sÄdan emoji inte funnits tillgÀnglig. Man kan nu vÀlja sin egen hudfÀrg (eller en neutral smiley-gul) pÄ de olika handtecken-emojisarna. Nu mer finns det bÄde en manlig och en kvinnlig doktor och familjer och kÀrlekspar som Àr lite mindre heteronormativa.

Emojis skapar missförstÄnd

Det Ă€r lĂ€tt att tro att alla symboler, uttryck, kroppsprĂ„k och rörelser Ă€r universala och samma i alla lĂ€nder och kulturer. Men sĂ„ Ă€r det givetvis inte. Även om en hel del betydelser sprids globalt genom internet sĂ„ finns det ocksĂ„ geografiska och kulturella skillnader som pĂ„verkar förstĂ„elsen och anvĂ€ndningen av emojis.

Inte som du tror – vad betyder emojisarna?

Den snurrande stjÀrnan betyder inte stjÀrnfall, tur eller nÄgot liknande. Den Àr i sjÀlva verket hÀmtad frÄn mangans vÀrld (japanska tecknade serier) och visar att man Àr yr (dizzy).

Smileyn som ser ut att Änga av ilska och frustration Àr i sjÀlva verket enligt originalbetydelsen i Japan en min för triumf.

Denna smiley som brukar anvÀndas för att visa att man Àr uppgiven, ledsen eller ibland snorig/förkyld Àr egentligen en smiley som sover. Den lilla bubblan Àr inte en tÄr eller svett utan en dreggel-bubbla som brukar anvÀndas i manga/anime-teckning.

Denna figur som brukar anvÀndas för nÄgon som försöker koncentrera sig eller tÀnka Àr i sjÀlva verket en person som bugar djupt.

Ett tag sĂ„ pĂ„stods det att denna emoji, som brukar tolkas som ”ber” eller ”praise”, egentligen var en symbol för high five. Men eftersom tummarna Ă€r Ă„t samma hĂ„ll sĂ„ har den myten avskrivits – beskrivningen enligt unicode Ă€r ”person with folded hands”. I Japan betyder den nĂ„gon som tackar eller Ă€r tacksam. Men mĂ„nga tolkar den alltsĂ„ som nĂ„gon som ber sĂ„ det har ocksĂ„ blivit en accepterad tolkning.

Den hĂ€r emojin brukar jag ofta anvĂ€nda i bemĂ€rkelsen: ”so sue me” eller ”don’t care”, lite flirtigt/kaxigt typ?! ”An air of sassiness”, som Megan Logan skriver i den hĂ€r artikeln för Wired. Den verkliga betydelsen? Det Ă€r en en ”information desk person”. Mind. Blown.

I emoji-uppdateringen 2017 kommer det komma en ”mind blown”-emoji btw. Googles variant kommer se ut sĂ„ hĂ€r:

Ibland blir det fel – vĂ€ldigt fel

Som med det mesta gÀllande nya kommunikationsmedel sÄ lÀr man sig bÀst i interaktionen med andra. MÀnniskor som hÀnger mycket pÄ nÀtet, chattar mycket och anvÀnder mycket emojis skapar ju med tiden en hyfsat överensstÀmmande bild av hur olika emojis kan/bör anvÀndas och vad de förmedlar för betydelse.

De som Ă€r nya pĂ„ omrĂ„det eller som precis upptĂ€ckt emojis rĂ„kar ofta missförstĂ„ vissa emojis betydelse. T.ex. ”😂” som betyder att man skrattar sĂ„ man grĂ„ter. Den Ă€r lĂ€tt att missförstĂ„ som en emoji som storgrĂ„ter av sorg. Som upplagt för missförstĂ„nd.

Den glada bajskorvenÂ đŸ’©Â kan missförstĂ„s som chokladglass, eller en brĂ€nd marshmallow som i exemplet ovan.

Emojis som fÄtt snuskiga betydelser

Ibland kan man ju vilja utrycka lite mindre barnvÀnliga saker med sina emojis. DÀr har internet varit kreativa och gett helt oskyldiga emojis nya, lite mer sex-inriktade betydelser. Dessa kan ju vara bra att kÀnna till sÄ man inte rÄkar skicka mixade signaler.

Sugen pÄ aubergine till middag? Kan bli lite awkward dÄ denna emoji ocksÄ symbolisar det manliga könsorganet.

NÀr Apple övervÀgde att Àndra persiko-emojin till en mindre rump-lik variant blev det ramaskri. Persikan fick behÄlla sin stjÀrtlika figur och denna emoji anvÀnds till exempel bredvid Kim Kardashians namn pÄ Snapchat.

Precis som nÀr det gÀller att benÀmna det kvinnliga könsorganet sÄ finns det ingen samstÀmmighet kring vilken emoji som bÀst kan anvÀndas för fiffi. Tacon, rosen och snÀckan Àr dock vanliga val.

Svett, vatten eller spott? Ja dessa smĂ„ droppar kan betyda mĂ„nga saker. I lite mer suggestiva termer anvĂ€nds denna emoji för att beskriva att det rinner till, sĂ„ att sĂ€ga. T.ex. av tjejer för att beskriva att nĂ„gon Ă€r VÄLDIGT het.

Nu nÀr ni kommit in i tÀnket borde jag inte behöva beskriva nÀrmare hur dessa emojis kan tolkas! Ni fattar.

AnvĂ€nda emojis – hur gör man?

Först: basics. Hur fÄr man ens fram de smÄ emojisarna sÄ man kan börja anvÀnda dem?

iPhone

NÀr du tryckt i ett skrivfönster och fÄtt fram tangentbordet, tryck pÄ jordglobs-knappen för att byta mellan tangentbord. DÄ kommer emoji-tangentbordet dyka upp.

Om du inte har emoji-tangentbordet tillgÀngligt gÄ till instÀllningar > AllmÀnt > Tangentbord > Nytt tangentbord > Emoji-symboler. 

Android-mobil

PĂ„ Android kan det skilja lite frĂ„n tillverkare och modell. Men oftast finns det en smiley-knapp pĂ„ tangentbordet (🙂), ibland kan du behöva trycka pĂ„ en knapp för att byta till siffror/tecken och dĂ€r hittar du smiley-knappen för emojis.

Du kan ocksÄ ladda ned appen Gboard, Googles tangentbordsapp. Den finns i Play store. Den kommer med emojis!

Mac-dator

Du kan anvÀnda emojis pÄ datorn pÄ Mac genom att anvÀnda kortkommandot ctrl+cmd+mellanslag.

ctrl-cmd-space emojis pÄ datorn kortkommando

Du kan Àven i t.ex. webblÀsaren titta under Redigera > Emojis och symboler.

Ett tredje sÀtt Àr att gÄ till SysteminstÀllningar > Tangentbord > och checka i Visa tangentbords-, emoji- och teckenvisar i menyraden. DÄ fÄr du upp en liten symbol du kan trycka pÄ för att skriva in emojis.

PC / Windows

Tryck pÄ Tangentbords-symbolen i verktygsfÀltet. Om du inte ser denna högerklicka och vÀlj Visa tangenbordsknapp. 

Tryck pÄ smiley-symbolen pÄ touch-skrivbordet. Voilå, emojis!

Börja försiktigt och lÀr dig nyanserna

Om du vill anvĂ€nda emojis och inte framstĂ„ som en ”tokig faster” eller ha ett klassiskt ”dad moment” (dvs framstĂ„ som lite mossig och oinsatt i internetkulturen) sĂ„ Ă€r mitt första tips att börja försiktigt.

 • Skriv inte lĂ„nga rebusar av emojis istĂ€llet för text.
 • AnvĂ€nd istĂ€llet emojis som förstĂ€rkning av kĂ€nslor t.ex.
  ”Det var kul att se dig idag ❀” eller ”Ok, vi ses 😊”. Börja med dom vars betydelse du Ă€r rĂ€tt sĂ€ker pĂ„ 😉
 • Undvik emojis i professionell kommunikation (typ jobb-mail) sĂ„ lĂ„ngt som möjligt, det kan framstĂ„ som oseriöst.

eller SKIT I REGLERNA OCH GO CRAZY đŸ™ŒÂ đŸ‘»Â đŸ’…

Teknik ska vara kul, sĂ„ skit samma om nĂ„gon suckar lite över ditt tokiga sĂ€tt att anvĂ€nda 😜-emojin. Who cares? 😎

Om du jobbar med kommunikation i ditt jobb, t.ex. pÄ sociala medier, Àr det bra att fundera pÄ om och hur just din mÄlgrupp anvÀnder emojis. I bÀsta fall kan emojis funka som ett sÀtt att dra till sig uppmÀrksamhet och förstÀrka budskapet. I vÀrsta fall kan det bli pinsamt, kÀnnas krystat eller bidra till missförstÄnd och förvirring.

Vilken Ă€r din favorit-emoji och vilken emoji har du fattat helt fel? 👇

HÀr Àr mina favoriter:

đŸ˜Â đŸ€–Â đŸ™ŒÂ đŸ’đŸ»Â âœšÂ đŸ’«Â â€ïžÂ đŸ’–

Psst... join the club!

Vill du ha mer? FĂ„ steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

GĂ„ med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Kommentarer

19 kommentarer

 1. ”anvĂ€nds de” 😉
  Tack för en kanonblogg – du Ă€r verkligen en superinspirerande och proffsig person!

 2. Du Ă€r briljant som vanligt Elin! Alla de hĂ€r skĂ€rmdumparna med fantastiskt roliga missförstĂ„nd Ă€r galet kul, ha ha! đŸ˜‚đŸ™ˆâœŒđŸŒ

 3. Bara NJÖT av att lĂ€sa detta inlĂ€gg! SĂ„ intressant och roligt! 😃 Och alltsĂ„, var i desperat behov av det dĂ€r kortkommandot för att fĂ„ upp emoji-tangentbordet pĂ„ Mac… Har liksom googlat och copy pasteat fram tills nu 🙈 En frĂ„ga: nĂ€r det slĂ€pps nya uppdateringar av tangentbordet pĂ„ mobilen, fĂ„r jag de automatiskt dĂ„ nĂ€r jag uppdaterar telefonen? Tycker ofta jag saknar massa av de dĂ€r nya symbolerna 😔😔😔

 4. Vilket fint inlÀgg! Första gÄngen jag kom i kontakt med smileys/emojis var sÄklart kÀra gamla MSN Messenger. Jag saknar verkligen en potatisemoji, idag finns bara för sötpotatis.

  Intressant den hĂ€r med ”prayer”-emojin – jag har för mig att man kan fĂ„ siri att lĂ€sa upp namnen pĂ„ den och att de sĂ€ger prayer för den?

  • Åh ja potatis-emoji vore ju bra! Kommer ofta pĂ„ emojis jag tycker saknas. Man fĂ„r lista och skicka till The Unicode Consortium 😉😉
   Ja beskrivningen Ă€r ”person with folded hands” men den kallas ocksĂ„ ”prayer” sĂ„ det har vĂ€l fĂ„tt bĂ„da betydelserna helt enkelt 🙂

 5. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #21 | Pride, balkong och bad i solnedgĂ„ngen. | REAKTIONISTA

 6. Pingback: Recap of week 22 • Daretobeyou.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *