Säkerhetskopiera och synka kontakter på iPhone Såhär enkelt sparar och synkroniserar du dina kontakter via gmail på iphone så du kan importera alla nummer när du skaffar ny telefon

synka synkronisera exportera kontakter iphone gmail

I detta inlägg kommer jag gå igenom steg för steg hur enkelt du kan synka kontakter på iphone så du alltid har dem sparade och uppbackade i molnet. Du har säkert också någon gång sett en facebookstatus med orden:

”Ny telefon – alla nummer borta! Skicka ditt nummer.”

Oavsett om det rör sig om en stulen, borttappad, förstörd eller nyköpt mobil så finns det ingen anledning till varför de orden ska behöva yttras i denna högteknologiska tid.

Varför?

För det första så är kontakterna i själva verket sällan borta. Om inte personen i fråga precis slagit sönder sin kära Nokia 3310 efter 15 år. Men om du bytt från en smartphone till en ny smartphone så finns det en väldigt stor chans att dina kontakter är uppbackade i molnet – redo att hämta hem. Även fast du inte har en aning om att detta skett.

Om du precis har bytt mobil och är osäker på om dina gamla kontakter finns sparade i molnet klicka här.

För att undvika att hamna i situationen jag precis beskrivit ska vi nu gå igenom hur du ser till att dina iPhone-kontakter finns synkade så att du enkelt kan importera dem när du behöver.

Jag rekommenderar att använda ett google-konto (gmail) för både kalendrar, kontakter och mail på iPhone. Detta för att det dels är den bästa tjänsten (anser jag) vilket ger samma inlogg till en rad bra tjänster som t.ex. Google Drive. En annan viktig anledning är att det underlättar om du någon gång kommer vilja byta från iPhone till en android-telefon (dvs i princip alla andra smartphones).

Steg 1 – Skapa och lägg till gmail-konto

Följande instruktioner är utformade efter OSX 9.2. För att se vilken version av OSX du har på din iPhone gå till: Inställningar > Allmänt > Om, titta efter ”Version” i listan. Om du har en tidigare version och instruktionerna inte stämmer för dig hör av dig i kommentarerna så ska jag försöka hjälpa dig. 

Det första vi ska göra är att se till att ett gmail-konto finns med kontakter påslagna och se till att alla nya kontakter skapas i gmail-kontaktboken.

 1. Har du inte ett gmail-konto registrerar du ett här > Add account > Create Account.
 2. På din iPhone: gå till Inställningar > E-post, kontakter, kalendrar
  Den första rubriken som kommer upp är ”Konton”. Om du inte ställt in något annat kommer du endast ha ett iCloud-konto och kontakter kommer vara påslagna där. Lägg till ditt gmail-konto via Lägg till konto > Google
  och/eller slå på ”Kontakter” för ditt gmail-konto om det inte redan är gjort.
  IMG_7973
 3. Scrolla ned i inställningarna för E-post, kontakter och kalendrar tills du kommer till rubriken ”Kontakter”.
  Gå till rubriken ”Förvalt konto” och se till att detta är ”gmail”.
  Det är på så vis vi bestämmer att alla nya kontakter du sparar i mobilen kommer sparas till gmail och inget annat.

  överföra kontakter iphone

 4. Om dina tidigare kontakter enbart varit sparade på mobilen behöver du synka dessa med iCloud för att enkelt kunna exportera dem till gmail. Gå till Inställningar > iCloud och slå på ”Kontakter”.

  säkerhetskopiera kontakter iphone

Steg 2 – Exportera gamla iCloud kontakter till Gmail 

För att se till att alla dina nuvarande kontakter som kanske funnits sparade på t.ex. iCloud eller i din fysiska säkerhetskopia på datorn hänger med till ditt gmail-konto så ska vi exportera dessa och importera dem i gmail. Detta steg behöver du göra vid en dator.

 1. För att se vilka kontakter som är sparade var gå till ”Kontakter”-appen i din iPhone. Klicka på ”Grupper” i det övre, vänstra hörnet
 2. Avchecka alla konton förutom ”Alla iCloud” > Tryck ”Klar”
  Nu ser du vilka av dina kontakter som är sparade via iCloud.

  synka kontakter på iphone

 3. Gå till ”Kontakter”-appen på din dator (om du har mac) eller till icloud.com och logga in om du använder PC. I ”Kontakter”-programmet på datorn kan du behöva lägga till ditt iCloud-konto om du inte redan gjort detta.
  I aktivitetsmenyn: Kontakter > Lägg till konto… > iCloud

  synka kontakter iphone
  På iCloud.com väljer du ”Kontakter” i menyn:

  synkronisera kontakter iphone gmail

 4. Kontrollera att listan med kontakter du nu får upp stämmer överens med den du såg i din telefon.
 5. Markera alla kontakter i listan (alternativt bara de du vill ha kvar) genom att klicka på den första, scrolla ned till den sista och shift+klicka på denna.
  I ”Kontakter”-programmet på datorn: välj Arkiv > Exportera… > Exportera vCard-kort… och spara filen på Skrivbordet.

  exportera kontakter vcard iphone mac
  På iCloud.com välj kugghjuls-symbolen > Exportera vCards… > Filen sparas i ”Hämtade filer”
  exportera kontakter iphone vcard icloud

Steg 3 – Importera kontakterna till Google Contacts

 1. Gå till contacts.google.com > Logga in med samma gmail-konto som du har på mobilen.
 2. I den vänstra menyn välj Mer > Import. Om det kommer upp en ruta ”Importera från Gamla Google Kontakter” välj ”Öppna gamla kontakter”.

  importera kontakter iphone gmail vcard

 3. Tryck på ”Importera kontakter” i den högra meny-listan > Välj fil… > Leta upp vCard-filen du exporterade och välj ”Importera”

  importera kontakter iphone gmail vcard

 4. Tryck på knappen ”Mer” ovanför kontaktlistan och välj ”Sök och sammanfoga dubletter” > Välj ”Sammanfoga”
  På så vis slipper du dubbla kontakter.

  ta bort dubbletter kontakter gmail

Steg 4 – Uppdatera kontakter på iPhone

 1. Öppna ”Kontakter”-appen på din iPhone.
 2. Det är inte alltid gmail synkar ändringar som gjorts via datorn direkt till din telefon, det beror på dina inställningar. För att se till att den uppdaterar sig mot servern kan du lägga till en ny kontakt, bara döp den till vad som helst typ ”Ny Kontakt” och spara, då kommer du se laddningshjulet rulla i aktivitetsfältet när mobilen synkar mot gmail-servern
 3. Gå till Grupper > Klicka ur alla grupper förutom gmail
 4. Kontrollera att alla dina kontakter finns i listan
 5. Klart!

Nu har du alla dina kontakter sparade via gmail och alla nya kontakter du lägger till kommer sparas till gmail. Så om du tappar bort din telefon eller den blir stulen så har du alla nummer sparade via contacts.google.com.


 

Ny mobil? Såhär letar du fram dina gamla kontakter! 

Så här gör du för att leta reda på gamla kontakter när du köpt en ny mobil. Om du bytt från en iphone till en android-mobil kan du behöva följa stegen jag visade ovan för hur du exporterar kontakter från iCloud eller kontakter på din mac-dator och sedan importerar dem i gmail.

Om du bytt från en Android-mobil till en iPhone:

 1. Gå till Inställningar > E-post, kontakter, kalendrar > Konton och lägg till det gmail-konto som du använde med din gamla android-mobil

  synka kontakter på iphone

 2. När du lagt till kontot slår du på ”Kontakter”

  säkerhetskopiera kontakter iphone

 3. Scrolla ned till ”Kontakter” och välj ”Förvalt konto”. Byt till gmail.

  överföra kontakter iphone

 4. Gå till ”Kontakter”-appen > Grupper > Klicka i ”Gmail”

  importera kontakter iphone

 5. Nu borde dina gamla kontakter dyka upp!

Om du bytt från en iPhone till en ny iPhone:

 1. Om du inte vill återställa från en gammal säkerhetskopia utan starta med en helt fräsch installation så behöver du lokalisera var dina kontakter finns.
 2. När du installerade mobilen loggade du in med ett iCloud-konto (Apple ID). Om du haft en iPhone tidigare så kan du med fördel använda samma.
 3. Gå till Inställningar > E-post, kontakter, kalendrar > Konton och välj iCloud-kontot och slå på ”kontakter”
 4. Gå till ”Kontakter”-appen och välj Grupper > Alla iCloud

  importera kontakter iphone

 5. Nu borde dina kontakter dyka upp

Om du använde ett annat iCloud-konto till din förra iPhone kan du lägga till detta under iCloud-konton och slå på ”Kontakter” för detta konto.

Om du använde flera konton med din förra iPhone (gmail, outlook etc) och är osäker på var dina kontakter sparades kan du lägga in dessa konton i din nya mobil och slå på ”Kontakter” för samtliga. I ”Kontakter”-appen kan du sedan välja Grupper > och checka för grupperna för de olika kontona ett och ett för att se vilka kontakter som finns sparade var. Gå sedan med fördel igenom guiden här ovan från Steg 1 för att samla samtliga kontakter på ett ställe.

Om du inte synkade dina kontakter på din förra mobil med iCloud men gjorde fysiska säkerhetskopior på en dator så kan du:

 1. Gå till ”Kontakter”-programmet/appen på den datorn. I listan markera alla kontakter och välj > Arkiv > Exportera… > Exportera vCards-kort… och spara filen på Skrivbordet.

  exportera kontakter vcard iphone mac

 2. Gå till icloud.com > Logga in med det icloud-konto (Apple ID) du använder på din nya mobil > Välj ”Kontakter” i menyn
 3. Välj kugghjulet och ”Importera vCards…”

  synka-kontakter1

 4. Nu är alla dina gamla kontakter importerade till ditt nya iCloud-konto!
 5. På mobilen gå till Inställningar > E-post, kontakter, kalendrar > och välj iCloud-kontot under ”Konton”
 6. Se till att ”Kontakter” är påslagna
 7. Gå till Kontakter-appen och välj Grupper > och kontrollera att ”Alla iCloud” är markerad

  importera kontakter iphone

 8. Nu borde kontakterna från din gamla mobil dyka upp i listan!

 

Om du har problem med någon av dessa guider beskriv ditt problem så noggrant som möjligt i kommentarerna så ska jag försöka hjälpa dig!

Guiden uppdateras kontinuerligt. Senast uppdaterad 2016-01-04.

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Kommentarer

4 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *